Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

digital economy

forum2020

14 - 16 Δεκεμβρίου

press

Ξεκίνησε το digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα

14/12/2020

Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης :

«Κεντρικός πυλώνας του εθνικού σχεδίου η μετάβαση στην Ψηφιακή Ελλάδα. Έργα 6 δισ. στα επόμενα χρόνια για την υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής»

Τη θέση ότι oψηφιακός μετασχηματισμός έχει μεταβληθεί, πλέον, από εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα για τη χώρα εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εναρκτήρια κεντρική ομιλία του στο «digital economy forum 2020, Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας από το ψηφιακό βήμα του ετήσιου θεσμικού Συνεδρίου του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για επενδύσεις υψηλής παραγωγικότητας σε τεχνολογίες αιχμής στην Ελλάδα. Ανέλυσε, παράλληλα, τις θεσμικές πρωτοβουλίες για τη μετάβαση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης στην ψηφιακή εποχή.

«Φέτος, η πρόκληση της μετάβασης στη νέα εποχή παραμένει. Με αυξημένη, όμως, έκταση και ένταση καθώς τον μετασχηματισμό του κράτους καλείται να πλαισιώσει και η ψηφιακή προσαρμογή του συνόλου της οικονομίας» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, «η τεχνολογία χάρη στην κυβερνητική πολιτική, μετατρέπεται σε σημαντικό μοχλό άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που προκαλεί η πανδημία και οδηγεί σε μια πιο δημοκρατική και συνεκτική κοινωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης: «Η ψηφιακή μετάβαση, άλλωστε, αποτελεί ευρωπαϊκό στόχο. Αλλά και κεντρικό πυλώνα του Εθνικού μας Σχεδίου όπως αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί στην ψηφιακή Βίβλο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία σημειώνω ότι περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Μέρος αυτού του εθνικού σχεδίου έχει ήδη ενταχθεί στην εθνική πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μόνο η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα για την υλοποίηση της στρατηγικής για την Ψηφιακή Ελλάδα» τόνισε.

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ψηφιακή ενδυνάμωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσα από στοχευμένα προγράμματα και φοροαπαλλαγές για επενδύσεις που ενισχύουν το ψηφιακό προφίλ κάθε ελληνικής επιχείρησης. «Η τεχνολογία μετατρέπει το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων από αδυναμία σε πλεονέκτημα. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη» πρόσθεσε.

Κατά την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο μεγάλων ψηφιακών έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως τόνισε, στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, η δημοπρασία για τα δίκτυα 5ης γενιάς ολοκληρώνεται στις 16/12 και κινητοποιεί ήδη σημαντικές επενδύσεις που θέτουν τη χώρα μας στην πρωτοπορία της ψηφιακής μετάβασης. «Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021 και μετά, τα πρώτα εμπορικά δίκτυα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο» σημείωσε.

Ανακοίνωσε δε ότι προχωρά, με εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ανάπτυξη υποδομών για τις οπτικές ίνες, με αποδέκτες πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Όπως είπε ο ίδιος, τους επόμενους μήνες, λοιπόν, θα αρχίσει η λειτουργία του Ταμείου «Φαιστός» με στόχο να ενισχύσει επενδύσεις που αξιοποιούν την καινοτομία και την τεχνολογία.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή αναμόρφωση του Δημοσίου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο της κεντρικής πύλης gov.gr ως ψηφιακός δίαυλος επαφής κράτους και πολίτη γνωστοποιώντας ότι την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε λειτουργία και η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του gov.gr για πρόσβαση πολιτών στις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό τους.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του ΣΕΠΕ: «Ο δικός σας ρόλος, συνεπώς, προβάλλει και πάλι καθοριστικός. Εδώ και 25 χρόνια, ο Σύνδεσμός σας έχει αποδείξει την αξία των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί. Την αποδοτικότητα των 260.000 εργαζομένων του κλάδου. Αλλά και τη δύναμη των εταιριών τεχνολογίας και επικοινωνιών ως ειδικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια».

Την έναρξη των εργασιών του digital economy forum 2020 κήρυξε η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου. «Στο νέο ιδιαίτερο περιβάλλον που ζούμε, κατέστη  σαφές – δυστυχώς κάτω από τραγικές συνθήκες –  ότι η τεχνολογία αποτελεί κρίσιμο καταλύτη για την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας,  την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και για την επιβίωση μας. Και εάν κάθε κρίση γεννάει ευκαιρίες, το σίγουρο είναι, πως το μεγάλο παγκόσμιο σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε την ευκαιρία του εκσυγχρονισμού της χώρας. Mας έβαλε, επιτέλους, στο δρόμο για μία σύγχρονη Ψηφιακή Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ.

Όπως σημείωσε, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, δήλωσε το δυναμικό του παρόν, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να στηρίζουν ζωτικής σημασίας λειτουργίες για την κοινωνία, την Πολιτεία αλλά και την Οικονομία. «Ταυτόχρονα, σε λίγους μήνες, η χώρα κατάφερε να κάνει ψηφιακά άλματα ετών. Λειτουργώντας άμεσα ως ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσα σε αυτήν την κρίση της πανδημίας, δόθηκε το ψηφιακό σινιάλο,  τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη χώρα μας, ώστε να μεταβούμε άμεσα σε ένα νέο, σύγχρονο, ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο» σημείωσε η κυρία Παπαρίδου.

Κάνοντας λόγο για ένα εθνικό στοίχημα, η κυρία Παπαρίδου, υπογράμμισε ότι «σε αυτήν την επείγουσα και όχι βιαστική, σχεδιασμένη και όχι τυχαία, άμεση προτεραιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση, έχουμε όμως πολλά, σημαντικά και επιτακτικά βήματα να διανύσουμε».

Η κυρία Παπαρίδου αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις, που θα αναβαθμίσουν το ψηφιακό μας αποτύπωμα, και πρέπει να επιταχυνθούν:

-Αρχικά, οφείλουμε να προωθήσουμε άμεσα τον ψηφιακό μετασχηματισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-Δεύτερον, η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία.

-Τρίτον, η απλούστευση και η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης  και το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 - 2027.

-Τέταρτον, η δημιουργία “ψηφιακού προσανατολισμού” στο εκπαιδευτικό σύστημα με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την “ψηφιακή παιδεία” και την εφαρμογή ενός “Ψηφιακού Προγράμματος Σπουδών” στα ελληνικά σχολεία.

-Πέμπτο, η ενδυνάμωση της δια βίου ψηφιακής μάθησης μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση σε ψηφιακές δεξιότητες.

-Έκτο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε ελληνικής πόλης σε «Έξυπνη πόλη» είναι κρίσιμη παράμετρος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια «Έξυπνη χώρα».

-Έβδομο, η επιτακτική ανάγκη της ενεργούς υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας.

«Φέτος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας συμπληρώνει 25 χρόνια πορείας, με προσήλωση και πίστη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που διαδραματίζει η τεχνολογία για την κοινωνία και την οικονομία, για όλους τους παραγωγικούς κλάδους και για την Πολιτεία. O δρόμος που θα αξιοποιήσει την πραγματική δυναμική του κλάδου για τη χώρα είναι μονόδρομος. Μια δυναμική, η οποία, όπως αποτυπώθηκε και στην μελέτη της Deloitte, στο απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο “Ανάπτυξης” του κλάδου μας, της τάξης του 5%, αξιοποιώντας τη ψηφιακή τεχνολογία, ο αντίκτυπος αγγίζει άμεσα και έμμεσα συσωρευτικά για την επόμενη πενταετία, τα €80 δισ. προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας» κατέληξε η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ. 

digital economy forum 2020

Το φετινό συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), διεξάγεται μέσα από μία καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα, τη Δευτέρα 14, Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020. Το digital economy forum 2020 τελεί υπό την Αιγίδα της Α.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ συμμετέχουν και φέτος ομιλητές υψηλού κύρους και επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Χορηγοί digital economy forum 2020

Platinum Sponsors: DELOITTE, SOFTONE, HUAWEI.

Gold Sponsors: ATCOM, BYTE, COSMOTE, DATAVERSE, DELL TECHNOLOGIES, DIADIKASIA, FORTHNET, HP Enterprise - INTEL, HP - AMD, IBM HELLAS, INTRASOFT INTERNATIONAL, MICROSOFT, ORACLE, SAMSUNG, SPACE HELLAS, UNI SYSTEMS, WIND, ΠΛΑΙΣΙΟ.

Silver Sponsor: 01 SOLUTIONS HELLAS, ENTERSOFT, EPSILON NET.

Bronze Sponsors: BARPHONE, COSMOS BUSINESS SYSTEMS, OKTABIT, OTS, SAP, TOOLBOX.

Media sponsors: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, in.gr, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, CNN Greece, Daily Fax, epixeiro.gr, ictplus.gr, infocom.gr, interestingpeople.gr, Marketing Week, NetFax, netweek.gr, palo.gr, Smart Press, Techblog.gr, Techpress.gr, sepe.gr.

Δελτίο τύπου [DOC]
Ομιλία προέδρου ΔΣ ΣΕΠΕ, Γιώτας Παπαρίδου [DOC]

© 1995 - 2024 Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ